sobota 23. května 2015

Kuchteni po zelandsku

Nez se dostanu k hlavnimu tematu dnesniho dne (ano, ja vim, ze jsem mluvila o trech tydnech. Ale ono tam prsi!), vzpomnela jsem si na 2 udalosti minuleho tydne, ktere bych nechtela opomenout. Prvni byl vylet na Papamui hills, male malebne kopecky, 2 hodinnova prochazka. Pripadala jsem si jak v Irsku :-) Kopeckovata vrchovina, zelena trava, ovecky (vedeli jste, ze ovci populace na Zelandu mnohonasobne presahuje populaci lidskou?), kravicky (tech je taky vic nez lidi, ale min nez ovci), krocani (o tech nikdo nemluvi, tak nevim. Jenze Kiwaku je asi 5 milionu, takze mozne to je). Fotky jsou tradicne ve fotaku v aute, zrejme si budete muset pockat na pristi vlnu fotek :-D

Druha udalost byl muj uplne prvni pub-quiz v zivote. Jednou mesicne se ve zdejsim irish pubu Molly O'Connor (je zajimave, ze na NZ je irish pub v kazde, slovy v KAZDE, vesnici. Obvykle zavira pred desatou. Jako vsechno tady.) kona skupinovy znalostni quiz. Molly nas ujistila, ze otazky jsou naprosto mezinarodni. Rekneme, ze asi z 30% nekecala. Zbylych 70% bylo velmi zelanskych. 10 okruhu otazek - hudba, who am I?, lucky pot, zemepis, ... Celkove jsme si vedli dobre, byli jsme 4. z 5 (5. byla druha skupina z naseho orchardu :-D). Ovsem v tomto pub-quizu je cena pro prvni, druhe a predposledni misto! Vyhrali jsme poukazku na 20$ do irish pubu. Coz je asi tak na jedny bramburky. Hodlame to utratit i s druhou skupinou, kdyby jich nebylo, jsme posledni.
Tahle zabava me chytla. Konecne jsem se mohla blysknout svymi znalostmi. Treba ze Eire je Irsko nebo ze Vodni hudbu (?je to spravny cesky vyraz) napsal Handel. Nebyla jsem si jista, jestli napsal i Mesiase, za to jsem vedela, ze to urcite NEBYL Bach. Znalost Modre ustrice z Policejni akademi nam vynesla 9 bodu. Celkove jsme meli 51 ze 120 moznych. Musim zjistit, jestli se neco takoveho kona i v Praze, byla to opravdu zabava :-)
A ted konecne k jidlu. Obecne se da rici, ze zelandska kuchyne prakticky neexistuje. Maorska mozna jo, to jsem jeste nevykoumala. Bud tu mate vyborne kucharky jako Shirley, nebo zijete ve fast foodech (i kdyz on takovy hranaty burger ve Wendy's.. :-) ). Ze ja osobne si tu obcas dam i maso uz jsem na sebe taky praskla. Ale stale si ho nemam potrebu kupovat. Jenze ja skoro nekupuju ani normalni jidlo. Btw. spolecnemu vareni pomalu odzvonilo, blizi se konec sezony a je potreba dojist mrazene zbytky. Nevadi, tu svickovou tu stejne jednou nekomu udelam :-D
Ze zacatku, v Cromwellu, jsem si jeste docela varila. Sice moje obvykle kombinace zelenina + priloha, ale varila a bylo to celkem rozmanite. Na cestach jsem si porad jeste varila. V Te Puke uz prakticky nevarim. Posledni tri dny jsem mela k obedu cistou cizrnu z konzervy. Obecne muj rezim ted vypada takhle:
Snidane - ciste vlocky zalite horkou vodou, banan, kiwi (jejich nahodne objevena kombinace je dokonala!), kafe (podle toho, zda vstanu driv ja nebo Nicolas, ji varim bud ja nebo on pro oba), horka voda (jo, uz zase nepiju caj). Zni to proste, sle musite ocenit, ze snidam, pud sebezachovy zatim vyhrava.
Svacina - jabko nebo nic
Obed - cizrna z plechovky, fazole z plechovky, chleba s marmite, … (bud a nebo)
Svacina - jabko nebo nic
Vecere - nejcateji instantni nudle, pripadne chleba s hummusem, porkem a syrem.
Ted, kdyz jsem se pochlubila, jak "zdrave" se stravuji, pojdme si rozebrat nektere zajimavosti.
Kiwi je zazracne ovoce. A Jeffovo obzvlast. Nejspis, az odsud odjedu, zaplacu steskem. Neco tak dobreho (kdyz pekne uzraje) uz asi mit nebudu. A ne, supermarketova kvalita z  Italie mi nepomuze. Kdyby prezilo cestu, hned vam je poslu. Takhle mi proste musite verit B-)
Jidlo z plechovky. Je zajimave, ze stejna gramaz suche vs. plechovkove cizrny vychazi levneji ve prospech plechovkove. Nechapu.
Marmite Koncentrovana sojovka ci "maslo" vyrabene z kvasnic. Bud to nenavidite, nebo milujete. Trvanlivost nekonecna. Spotreba minimalni (proste vrstva na chlebu vice nez pul milimetru je nepozivatelna). Presla jsem na ni z burakoveho masla, ktere mi lezlo usima. Poprve mi FAKT nechutnala. Ale jednoh rano zaludek zavelel a od te doby jedno baleni vozim s sebou. Nicmene na chlebu to vypada jako cerstvy asfalt.
Instantni nudle Ackoliv tu sezenete i Yumyumky, objevila jsem necekane. Instantni nudle ne na zaliti horkou vodou, ale varene. Jsou tlustsi a rozhodne chutnejsi. Asi to neni plnohodnotna strava, ale pro mnohe znamena navrat do studentskych let. Kdyz to chci obzvlastnit, prihodim do nich konzervovaneho tunaka, buraky, syr, ... Je to poteba, mam je k veceri prakticky kazdy den poslednich... asi... 3 tydny? Jednou jsem si dala chleba... A za pul hodiny nudle :-D Tyhle by cestu postou prezit mohly, mozna zaslu vzorek :-)
A konecne CHLEBA. Otazka chleba je tu velmi aktualni. Za rozumnou cenu tu sezenete toastak. Kdyz to jite delsi dobu, zacne se nekterym moc styskat po chlebu z Cech. Ale protoze cas od casu bydlite s troubou (kuchynskym spotrebicem, samozrejme), objevi cast backpackeru necekany talent na peceni chleba. Je to jednoduche. Zakoupite susene kvasnice (mam mensi baleni a zatim jsem si jeste nekoupila nove) a mouku a pockate, az vam nekdo vysvetli, jak na to. Vetsina jde jednodussi cestou testa tekutejsiho do formy liteho. Ja, zkuseny pekar, jsem po nekolika pokusech formou pohrdla a pecu pekne krasne bochniky. Zadelat testo, 15 min hnist, 2 hodiny kynout, dat na plech, pul hodiny kynout, 15 min pect na co nejvic to jde, 15 min nechat ve vypnute troube. Nezapomenout vlit hrnek vody do rozpalene trouby. A je to! Jsem cim dal lepsi :-) Vazne, vidim dost rozdil od zacatku. Ted uz od oka vim, kolik vody atd. Na kynuti neni vzdy dost casu a stejne chleba vypada dobre. A testo na chleba se da pouzit i na pizzu. Coz znamena, ze dneska k obedu budu mit neco pozivatelneho.
Posledni poznamku venuji hummusu. Dokonala hmota z cizrny a sezamu (zjednoduseno), kterou v cechach sezenete max. v obchodech se zravou vyzivou (ddobre, priznavam, pri trose stesti najdete i 100g baleni v Albertu. Drahe a nijak dobre.). Tady prijdete do obchodu a vybirate. Chci od tehle nebo tehle znacky? A s jakou prichuti? Nakonec jsem skoncila u cisteho, ale sem tam si rada napadlam na chleba i svitive oranzovu mrkvovo-medovy, nebo svitive ruzovy repovy :-). Bonusovou vlastnosti hummusu je jeho vydrz mimo lednicku. Neni to takovy zazrak jako marmite, ale lepsi nez syr ci jogurt :-)
Zdravim a preji krasny konec kvetna!
M. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat