pátek 8. května 2015

Community living in the shed

Aneb slibene pokracovani :-)
Moje momentalni bydleni vypada asi takhle - spim v aute (stridam zavreny spacak s termoforem v nohach s obycejnou dekou, zalezi, zda jdu spat nalita ci strizliva, pripadne zda je v noci zima). Ale auto mam zaparkovane u plechove boudy v ktere bydli cast mych spolupracovniku (fotka patri Vojtovi, s jehoz dovolenim ji zverejnuji). V shedu mame kuchynku, socialni zarizeni, pracku a obyvacek. Krome me tu bydli Nicholas (Francie) take v aute (jeho), Vojta, Ondra, Pavla, Blazej (CR) a Nan (CLR). Kousek vedle bydli Coco (klucina z Francie), Konstantin (vychodni Nemecko) a Vojta s Betkou. Vztahy jsou...
uch,tohle bude tezke. Je znat, ze Pavla s Blazejem jsou starsi rocniky a mezi nimi a zbytkem komunikace moc neprobiha. Se mnou nemluvi (coz znamena ze ja nemluvim s nimi a vsichni jsme spokojeni). Se ostatnimi je to jinak. Vyvinula se nam tu takova mensi komunitka. Po vecerech hrajeme karty, pripadne trochu kalime, jsou-li podminky priznive. A postupne nam dokonce vznikla spoluprace na poli kulinarskem. Sdilime naklady a vecere obcas varime dohromady. Myslim, ze nejvetsi zasluhu na tom ma Nicholas. Ac se tvari, ze se svymi vytvory neni spokojen, ja si nestezuji. Napriklad tuhle jsem ochutnala musle a pres pocatecni obavy musim konstatovat, ze byly vyborne :-D Coco je soucasti party vice, Kosta trochu, Vojta s Betkou obcas zajdou na navstevu, ale spis s nami nekuchti. Dalsim varicem je Nan. Jeji cinske speciality take stoji za to. Takze nejenom, ze nemusim moc varit, ale navic me vyprostili ze zajeti instantnich nudli. Ovsem je pravda, nekdy budu varit i ja. Jednou jsem delala bramboraky, mely uspech. Priste se s Ondrou chystame na svickovou. Jak stvorim kynute knedliky ze zdejsi mouky jeste nevim. Nejake rady? K dispozici mam hladkou, hladsi a celozrnnou mouku. Kvasnice tu mam. Muj hlavni prispevek zatim spociva v uceni peceni chleba kazdeho, koho to zajima. :-) Zacinam v tom byt dost dobra!
Secteno a podtrzeno, citim se s nimi paradne! Za ppar tydnu se rozjedeme, nekdo do Evropy, jiny jinam... Snazim se nevytvaret si k nim opravdu pevny vztah, ale je to tezke. Mozna i proto jsem na ne obcas oskliva a ironicka a oni jsou zase osklivi a ironicti na me. Pravda, ty ftipky obcas hranici s krutosti (nekdy jsou ale ftipne ;-) ). Neda se s tim nic delat a je to tak. Vim to a presto je mi to lito. Ale rozhodne preferuji prozit par bajecnych tydnu a pak zase hledat nove pratele. Nez opak.
V sobotu jsem mela 26. narozeniny. Dekuji vsem za vzpominku :-) Krome toho, necekane, probehla party na shedu. I s dortem (mango kolac) od Kosti. Myslim, ze atmosfera se vydarila. Nebo aspon ja jsem to tak citila, a to je dulezite, ne? :-) Kdyz jsem prijela na Zeland, myslela jsem si, ze sve narozeninu stravim nekde sama v backparkeru nebo freecampu. Jesteze to tak nebylo. Cely dalsi den jsem srsela usmevy a ftipem! :-) Moc roztomile bylo blahoprani od jedne male mile farmarske dcerky, ktera se spis nahodou dozvedela, ze mam ten den narozky. Zaver? Do dalsiho roku zivota (pomalu smerujiciho ke tricitce, jak mi neopomneli pripomenout) jsem vykrocila zdarile.
Krome kulinareni, prace a popijeni piva ci vina spolu obcas i mluvime. Debaty s Francouzi jsou zajimave, ale nevidim tolik odlisnosti. S Nan je to jinak. Pokud spolu vedeme "small girl's talks", je to stale uplne normalni. Ovsem na poli politiky, historie a znalosti zapadniho/vychodniho sveta, je to uplne jinak. Viz priklad:
Uz nevim jak se nase debata stocila na parlament.
N: Co je to parlament?
M: No, v demokratickem state je moc rozdelena....
N: Co je to demokracie?
M: Eeeeh... kdyz si lidi voli sve zastupce..
N: My nemame volby.
Kdyz si v tomto kontextu vzpomenu na Zemanovo prohlaseni o uceni se demokracii v Cine, jima me hruza.
Krome toho Nan vysvetluji spoustu veci o Evrope, historii a tak. Nemyslim, ze je hloupa, jen absolutne jina. Kluci s ni nemaji tolik trpelivosti. Ovsem obcas i me pripada, ze nedokaze pouzivat mozek. Nebo ji proste jen neucili, jak se loupe jablko ci kiwi nozem tak, abyste se nezabili. Nikdy nebyla na venkove, pac se boji, ze ji tam zabijou. A zije v malem 3milionovem mestecku.
V praci jsme dotrhali zlate kiwi a mame par dni volno, nez dozraje vetsina zeleneho kiwi. Navic prsi. A dosly mi data. Sedim v knibovne a stejne se nepripojim, pac ty jsou vsichni backeperi z okoli na free wifi (ha, ted to funguje!). Aspon si to muzu sesumirovat dopredu :-) Ze bude volno nam rekli uz v pondeli. Tak jsme v utery trochu popili vinka (skoncili jsme kolem treti rano?) A co   se nestalo? V 8.21 sms - v devet zaciname. Nastesti taky napsali, ze je to prace jen na hodinu, jinak bych se asi hodila marod. Takhle jsem vyletela z postele, sprcha, banan a hura k autu. Fakt jsme to stihli. Nastesti nebylo slunicko jako minule. Ne, ze bych mela kocovinu. Ale kdyz se dlouhodobe pohybujete na hranici 4 az 5 hodin spanku, nedela to starenkam meho veku zrovna nejlepe :-D A tim pro dnesek koncim. Je mi zima a musim nakoupit na veceri. Dnes budou burgery. Maso si stale nekupuji a nemam na nej chut, ale obcas si ho tu dam. Tunak v konzerve uz je muj staly kamarad. :-)
Pa!
M.

Žádné komentáře:

Okomentovat