úterý 12. května 2015

X vlastnosti dobreho backpackera

Prsi a venku je hnusne. Opet sedim v knihovne a rikam si, co bych tak napsala. Clanku a tom, jak by mel vypadat spravny backpacker (mysleno cestovatel, ne hostel) je trilion a os navrch. Tak proc nepridat navrch devaty? :-)

Touha
Touha po svobode. Touha objevovat nove zeme. Potkavat cizi lidi. Poznavat sebe. Bez tohohle to nema smysl. Muze to byt i touha vypadnout z Cech nebo vydelat penize. Ale je to tam. Bez toho nikdy neprekonate strach z neznama a neudelate prvni krok.

Tolerance
Lidi, na cestach potkate spoustu lidi. Z jinych zemi, kultur, jineho mysleni, s jinymi prioritami a hygienickymi navyky. Vetsina z nich je bajecna. Ne vsichni. Je dobre se obrnit trpelivosti, za par dni vam ti druzi ze zivota vypadnou. Ja nemam rada konflikty, pokud je to mozne, vyhybam se jim. Konfliktum i lidem. A kdyz uz konflikt, snazim se o klidne reseni. Je to obcas cviceni vule :-)

Otevrenost
Souvisi s toleranci, ale jde o neco trochu jineho. Abyste mohli dostavat, musite byt otevreni. Davat neco ze sebe. Je to porad dokola. Novi a novi lide si odvazeji kus z vas, ale vy je mate v sobe. Mozna je uz nikdy neuvidite, mozna jo (viva la Bretan). Jenze kdyz nejste otevreni, cele cestovani se smrskne v mapovani tisickrat objeveneho. A to je jako k cemu?

Psychohygiena
Souvisi s vyse uvedenym. Musite se naucit a zvyknout si. Umet si dobre vztahy rychle vytvorit, ale take rychle ukoncit.
Jste zavaleni zazitky, lidmi, novymi misty. Do toho vam po par mesicich zacnou psat kamaradi z domova, kdy se hodlate vratit. Jednou? Nikdy? Nekdy? Brzo? Sami nevite a nechavate tomu volny prubeh. Abyste se z toho gulase nezblaznili :-)

Smysl pro humor
Mozna to nejdulezitejsi hned po Touze. S nim jde vsechno lip. Problem nastava, pokud je vas humor suchy tak, ze i Britove vas berou vazne. Pak ho musite trochu zalejt. Idealne rumem.

Improvizace
To je Zeland, babi. Nikdy nic nevyjde, jak si planujete. Rada? Prekvapive - neplanujte. A naucte se rychle rozhodovat :-)

Uzivat si pritomny okamzik
Ja vim, ze za par tydnu se mi parta z Te Puke rozjede. Vim to, jsem smutna, uziram se a... a? A diky tomu si neuzivam, jak je to ted fajn :-) Takhle by to dal neslo!

Co se vsudypritomnym strachem?
Jasne, ze se bojite neznameho. To je normalni. Ale je dobre zjistit, jak nejlepe se na strach vykaslat. Zaspat ho? Rict si "bude lip"? Kazdy ma svou metodu. Cim driv ji objevite, tim lip :-P

Rozumna opatrnost
Naprosto ucelove ji uvadim skoro na konci. Pud sebezachovy ma (skoro) kazdy. Jen mu musite vyhradit nejake meze. Nekdy je dobre se zamyslet. Ale spis ne.

Starej se o ostatni
Tohle me napadlo ted. Obcas potrebujete, aby se o vas nekdo postaral. Udelal veceri. Obejmul. A ostatni jsou na tom stejne. Vsichni jsme tu daleko od domova (tady je daleko vsude) a vsichni obcas potrebujeme obycejnou lidskost. Pojdme si ji predavat navzajem :-)

Byt backpackerem je uzasna zkusenost, ktera nekdy trochu boli. Mam ja vyse uvedene? Z vetsi casti asi ano. Na necem jeste pracuji (opatrnost :-D ). Jsem tu 5 mesicu a nemenila bych.

Btw. K tomu hokeji - i tady se fandilo. Zapasy v 6.15 jseeem chtela.videt, nakonec jsem nevstala. Zapasy s Francii a Nemecke jsem MOC chtela videt, ale sorry, 2.15 rano je proste brzo. Takze nic. Nicmene Vojta, Vojta, Betka a Ondra se vykopali. A Vojta dokonce poskytl na vyrobu vlajky 2 tricka. Skoda, ze ti nasi chlapci to doma moc neocenili :-D




Pa!
M.

Žádné komentáře:

Okomentovat