neděle 8. listopadu 2015

The All Blacks FOREVER!!!

Zrejme jste si vsimli, ze jsem se stala nadsenym fanouskem zelandskeho narodniho rugby tymu The All Blacks, ze jsem aktivne prozivala world cup (RWC), potazmo, ze jsem se tak trochu zacala zajimat o rugby vubec. A ano, ja vim, ze v cestine se pise ragby... :) Dnes to tudiz bude o klucich sikovnejch, jak to tady prozivali mistni, a o cem to vlastne cele je.

Pod pojmem rugby je mysleno ruby union, hra o 15 hracich na kazde strane. Zakladni a pomerne ftipny popis se da najit v clanku na Cheapflights, pripadne me oblibene Rugby for dummies. Muj problem spociva ve skutecnosti, ze vlastn vubec neznam ceske nazvoslovi :D Hraci si hazi s sisatym micem, co si dela vetsinou, co chce, sem tam do nej kopnou a snazi se ho dostat za brakovou caru. Kdyz se jim to podari (5b), jeste navic si muzou kopnou konverzi (2b). Pry je to fyzicky nejnarocnejsi tymova hra a ja bych tomu docela verila. Ukoly kazde pozie jsou dane a kazda pozice ma sve cislo. No. 1 - 8 (predni lajna) jsou tvrdi hosi, jejich ukolem je vybojovat mic v mlejnu, od 9 dal (zadni lajna) jsou zase spis ti rychlejsi. 9 a 10 jsou spojky (organizuji hru, 10 je obvykle hlavni kopac), 11 a 14 kridla, 12 a 13 centri, 15 zadak. Takze kdyz je Bauden Barett vyslan na hriste v cisle 10, bude hlavne kopat trestne kopy a konverze, kdyz ma dres c.15, bude hlavne chytat mic, kdyz ho nahodou nekde prekopne pres cele hriste. Hra je dost kontaktni, zraneni obvykla, dokonce existuje pravidlo, ze hrac se zakrvacenym dresem se nesmi pohybovat na hristi. Hraje se 2x40 min.



Pak jeste existuje rugby league (13 hracu) a 7 rugby (7 hracu, 7 min), ale o tech nic nevim.

Ja se k rugby dostala kombinaci dvou nahod - jednak o tom porad zvanili na sadu, druhak Blanka je velky nadsenec a poskytla mi zakladni uvod do hry. Ale pak uz to jelo, zacala jsem sledovat zapasy, naucila jsem se rozeznavat jednotlive hrace a obcas i rozpoznam pouzitou hraci strategii. Vetsinou je to dost svizne, bavi me to sledovat, hra ubiha. A libi se mi, ze kolem rugby nejsou zadni hooligans. Asi v tech tisicich fanousku obcas nejaky blbec bude, ale jinak jsou pokojni a hru i hlavne uzivaji. Je bezne, ze vedle sebe sedi fanousci z opacnych taboru a oba se po hre odeberou zdravi domu. Kdyz Japonci (outsideri) porazili JAR (favority), fanousci JAR utvorili pri nastupu do vlaku cestny spalir pro fanousky Japonska (a dali jim pri nastupu prednsot). Zaroven ale podobna fajn atmosfera panuje i na hristi. Nezridka vidite hrace z A, jak pomuze na nohy hraci z B. Kultovni se stal snimek Sonny Bill Williamse, ktery po tesne vyhre nad Springboks (JAR) pomaha na nohy znicenemu Jesse Krielemu. Proste se mu snazi dodat moral No, a kdyz se na ty hrace podivate zenskym okem...v mnoha pripadech se neda odolat spocinout okem dele :)



The All Blacks jsou krali a bohove rugby prakticky od zalozeni (1905). Jiste, maji silnejsi a slabsi chvilky, je to sport a jeden nikdy nevi, co se prihodi. RWC vyhrali jako prvni (1987), pak se jim trochu nedarilo az do 2011, kde se RWC opet konal na Zelandu. A prisel rok 2015 - AB jeli do Anglie jako nejzkusenejsi (a tim padem i nejstarsi) tym, obhajujici sampioni (jeste nikdo nevyhral RWC dvakrat po sobe), navic oni jeste nikdy nevyhrali mimo zelandskou pudu (sampionat samozrejme). Zaroven tam jeli v uzasne fyzicke kondici a vysokym sebevedomim podlozenym skutecnosti, ze za posledni 4 roky prohrali 3 zapasy (jeden z nich v cervenci v Australii). tohle vsechno dohromady zpusobilo, ze se tu na moznou vyhru vsichni divali, nu... jako na moznou. Myslim, ze se nejvic bali toho, ze vetsi cast zakladnich hracu (na RWC jelo 31 hracu, 15 je nominovano pro kadou hru jako zakladni tym, 8 sedi na lavicce) je strasi 30 let, 6 z nich po navratu z Anglie opousti AB. Jo, a pak je hrozne otravoval casovy posun, ale meli jsme stesti na rozvrh, a krome zapasu s Argentinou (4.30am) a .finale (5am), probehlo vsechno v celkem rozumnych casech (7 a 8am). Ovsem i pro ty brzske zapasy se otviraly kavarny a puby.

Fandit se da ruzne...





O blizicim RWC se mluvilo uz od sprna... Hlavni zpravy dne - AB trenuji... AB maji nove dresy... AB odjizdeji do Anglie... Hotel, kde se AB pripravuji... Jak vypada AB autobus... Jak daleko to maji na stadion... A uz to zacalo! Kazdy den v hlavnich zpravach i ve sportu zivy vstup (chudak reporter vstaval kazdy ten pred sestou a pred patou, ale nikdy nevypadal pomackane, to se mu musi nechat), co ten den delaji, kde se nachazeji, kde bydli a kde budou hrat (hralo se asi v 8 mestech). Kluci meli stesti na zakladni skupinu, kde se potkali s tymy z dolni pulky tabulky (Gruzie, Tonga, Namibie) a s Argentinou, ktera je sice dobra, ale na tek dobra. Pro me osobne byly hry ve skupine spis nudnejsi - bylo znat, ze Steve Hansen (terener) posila na hriste mene zkusene kluky, aby se otrkali. Nejlepsi byl zapas s Tongou. Ostrovani jsou hodne tvrdi hraci, mozna si tak nevyhraji s taktikou, jenze probourat se pres zed jejich tel nebyva vzdy snadne...

A prisla vyrazovaci cast:
Ctvrtfinale proti Francii v Cardiffu. Stejny stadion, uroven hry i souper, ktery je v 2003 hanebne vyradil. Malem i stejny rozhodci. Ve Francii pry s vyhrou ani nepocitali, tady spis jo, ale bali se. Prave diky 12 let stare zkusenosti, ze stat se to muze... A pak to byl vyprask! 62 - 13 Nejvetsi vyhra v 4finale v historii RWC!
Semifinale se Springboks (JAR), odveky rival, favorit. V pulce  Boks vyhravali, ale AB se nedali a diky necekanemu drop kopu (kop na branku behem hry) Dana Cartera vyhrali 20 - 18 a postupuji do finale!!!! Oho, a to se uz slavilo. Vsichni v to tajne doufali, ale precejen obcas nejaky realista zminil, ze stat  se muze cokoli...
Finale proti Wallabies (AUS), dalsi odveky silny rival. Ale od prvni minuty bylo znat, ze AB si prijeli pro vyhru. Po polocase, kdyz Ben Smith (AB) obdrzel zlutou kartu (10 min + historicky prvni zluta karta ve finale RWC), Wallabies skoro dotahli (17 - 21), ale neudrzeli se a i pres jejich silnou obranu byli porazeni 17 - 34.



A ALL BLACKS PREPSALI HISTORII

Obhajili titul. Stali se prvni zemi, ktera ziskala Webb Ellisuv pohar potreti a to dvakrat v rade (angl. back-to-back). Vyhrali mimo domaci pudu. A pak spousta statistickych dorbnosti, jakoze Richie McCaw ma na triku rekord v odehranych zapasech behem cele sve kariery, Daniel Casrter drzi rekork v poctu nakopanych bodu, celkove je NZ jedinou zemi, ktera behem vsech RWC nahrala vice nez 300 try (kdyz donesou mic za brakovou casu), z ostatnich jeste nikdo neprelezl hranici 200...


Proste jsou fakt dobri.

HAKA


Dulezitou soucasti identity All Blacks je haka. Haka je tradicni maorsky tanec, primarne valecny, ale dnes se uziva pri ruznych oslavnych prilezitostech. Krasne je to vysvetleno v nasledujicim videu.


All Blacks pred kazdym zapasem spusti sve Ka Mate (tradicni haka kmene Ngati Toa z r 1820), ci pri vyjimecnych prilezitostech Kapa o Pango (specialni haka All Blacks z 2005). Text Kapa o Pango a dalsi povidani najdete na webu AB... Kazdy maorsky kmen ma vlastni haku. Ja jsem ji videla jednou nazivo tym Te Puke proti tymu Taurangy... A byl to zazitek. To neni tanecek, oni to prozivaji, jde to z nich, z jejich srdce, duse, podstaty. V tu chvilu jsou haka,

Kapa o Pango pred finalovym zapasem

Ka Mate s Webb Ellis Cupem

Dale doporucuji ke shlednuti haku Maori All Blacks, patri k nejkrasnejsim. Vlastni haku ma i tym Samoi, Fiji, Tongy a predpokladam, ze i Vanuatu... Tohle video nese oznaceni The best NZ haka a ty emoce tam proste musite citit i na dalku. A pomalu se presunu k tematu oslavy a uvitani - haka Air New Zeland na uvitanou.

OSLAVY
A po finale vypuklo silenstvi. Je to uz 7 dni a presto pokazde, kdyz otevru FB, ceka tam na me mnoho a mnoho clanku s tematikou AB, oslav, a podobne. Hlavni oslavy probehly v Aucklandu, Christchurch a Wellingtonu. Pruvody, haky, vitacky, objimacky, podpisovni... Kluci za sebou maji 6 tydnu sampionatu a ted tohle, nekteri vypadaji uz trochu unavene. Ale atmosfera je to uzasna. Hrozne me bavilo zapasy sledovat, prozivat, debatovat o nich. Jsem rada, ze jsem to na Zealndu zazila, protoze tady rugby znamena vic ne jen sport. Je to narodni sport. Hraje (nebo hral) ho nkedy kazdy. A All Blacks jsou legendy.


Uvitani v Aucklandu

Princ Charles je tu zrovna na navsteve

17.6. tragicky zahynul Jerry Collins, All Black. 
4.11. by mel narozeniny, tak mu kluci prinesli na hrob ukazat pohar




A ty moje oblibene legendy?

Jednoznacne - Dan Carter (btw. byl jmenovan hracem zapasu a hracem roku 2015)


Zlaticko Aaron Smith




Conrad Smith

A legenda legend Richie McCaw




Žádné komentáře:

Okomentovat