neděle 15. listopadu 2015

Prave jsem si koupila Mercedes...!

...textovala jsem sokovane Blance ve ctvrtek vecer. A nasledne jsem ji zavolala, protoze jsem tomu nemohla uverit. Za cenu v prepoctu asi tak 40t. Kc jsem v aukci koupila Mercedes-Benz A160.



Je to jako sen...

Ok, od zacatku... Myslenka na vymenu Odysseyky za neco mensiho se me drzi uz od konce zari. Puvodne jsem chtela nejdriv Odyssku prodat, a pak kupovat auto nove. Jenze vzhledem k presunu do Maketu, ktery se ukazal jako ponekud dlouhodobejsi, jsem auto zacala potrebovat kazdy den. A nastala situace c.2 - nejdriv druhe auto zakoupit, a az pak prvni prodat.

Jak auto sehnat! Backpackerske komunikacni kanaly jsem zavrhla, protoze moje predstava byla:
a) hatchback (sedan ma maly zavazadlovy prostor a ja potrebuju pri presunech mezi domovy mit kam naskladat veskery svuj majetek; station wagon\kombik je zase uz moc dlouhy, coz mi po Odyssce zas tak vrasky nedela, ale potreba to neni, navic neplanuju na Zelandu uz kocovat, kdyz budu cestovat, stan to jisti)
b) ne starsi nez rok 2000 (diky tomu nemusim na WOF, neboli technickou, dvakat rocne, ale jen jednou)
c) najeto km kolem 150t.
d) v dobrem stavu
e) s "nizkou" spotrebou (a ne zas tak silnym motorem)

Byla jsem presvedcena, ze na vzhledu mi nezalezi. Prekvapive opak je pravdou, a ackoliv vzhled nebyl nejdulezitejsim parametrem, jistou hodnotu mel. Ac se mi nechtelo, hlavnim zdrojem se stala aukcni webovka www.trademe.co.nz . Nejakou dobu mi trvalo pochopit vetsinu taju, ale nakonec jsem do  toho uzivatelsky pronikla. Tak trochu :) Ne, ze by mela spatnou povest nebo tak neco, jen ta predstava nakupu prakticky online...

Prijemne prekvapeni bylo nastaveni vyhledavacich parametru, kdy jsem pomerne presne mohla popsat, co chci. Vysledek byl spis nemily. Proste Bay of Plenty neni Auckland. Ale par zajimavych auticek se naslo a ja vyrazila v pondeli do Taurangy na obhlidku Peugeot 206 a MB A160. Chlapik, dealer, byl milej, celkem mi odpovidal na dotazy, ale ne vzdy byl dost konkretni. Predpokladam, ze dost toho nevedel, protoze neni puvodni majitel. Vic se mi libil Peugeot, ale na ruku za nej chtel $3500 a to bylo hooodne za mym limitem, tak jsme se rozloucili. Az po ceste domu mi doslo, ze jsem nezkontrolovala vsechno, co jsem si vecer predtim sumirovala v hlave. Ale co, dalsi zkusenost, priste mi to pujde lip.

Btw. co jsem chtela kontrolovat?
Jak se mi auto bude ridit (automaticky P206 paradne, manualni A160 ponekud hur, holt jsem ten manual neridila fakt dlouho), celkovy vzhled zvenku a zevnitr, zvuk motoru, jestli je pod kapotou nekde neco podezreleho nebo zrezleho, skrabance a praskliny (ty tam jsou, ale nakonec jsem se na to tak moc nesoustredila), jestli se pripadna spatna geometrie kol projevi v rizeni, hladina oleje, jestli nesviti indikator neceho, kde je ulozena rezerva a naradi, kde je baterka a v jakym je stavu/jak je stara, jak vypadaji pneumatiky, kdy byl naposled menen olej, jak se auto chova ve vyssi rychlosti.
Jo, tak timhle vyctem tady demonstruju, jak jsem se za poslednich 11 meicu (9 s Odyskou) zmenila.
Nakonec to dopadlo tak, ze jsem se citila ponekud nepatricne (ono ten den bylo desny horko, skoro 30 ve stinu), ale vetsinu toho jsem si prece jen zjistila.

V utery se drazil Peugeot a vydrazil se z $3610... Mavla jsem nad tim rukou a dal projizdela trademe. Uz jsme hledani rozsirila i na auta starsi nez r.2000. Kousky tam byly zajimave, ale porad to nebyla ta spravna srdcovka... Ta moje srdcovka se totiz jmenuje Honda Fit, ktera splnuje me predstavy o ekonomickem aute a jeste navic je to Japonec, takze sehnani nahradnich dilu neni tak financne narocne nez u evropskych aut. Dobre, Suzuki Swift bych asi taky vzala na milost. Jenze jako na potvoru ani jedno z nich neni dostupne (resp. je, ale za $3300 a to je porad vysoko nad aktualnimi financnimi moznostmi).

To je kukuc... A ta barvicka... :)

Ve ctvrtek jsem se vratila z prace, udelala si veceri a skoro nahodou zapla pocitac.. Ejhle, upominkovy mail na aukci MB... He, co to?! Hodina do konce aukce a cena je porad pod $2000? Ok, dala jsem si limit, ze pres $2500 neprelezu a jala jsem se aukcovat. Bitva to byla pulhodinova... a v 8.29 sokovane ziram na obrazovku, ze jsem vyhrala... A to jsem mela jeste stovku do dosazeni sveho limitu :O Wooow!! Behem vecera jsem si zorvna psala s Blankou a ted jsem ji hned volala, protoze jsem to potrebovala ventilovat. Ze mam auto. Ze je to Mercedes. Ze jeden z mych aktualnich problemu se tak trochu vyresil. No, schytala to pekne, byla jsem nekde na pomezi soku a histerie. Co kdyz jsem to odhadla spatne, co kdyz je tam skryta vada, co budu proboha delat s manualem... Ustala to hezky a vyslechla me. Nacez jsem zustala sama se svymi myslenkami. Jak se dostanu do Taurangy? A kdy?

V patek jsem to v praci jeste nerekla, premysela jsem, co a jak zaridit. Prevod auta je tu pomerne jednoduchy, bud ho mohl zaridit pan dealer sam, ale me se to uplne nelibilo, takze jsem po praci zamirila na postu a vyridila svuj papir (na ktery potrebuju znat pouze SPZ a ani nepotrebuju ridicak, zajimave v Takace toho po me v unoru chteli mnohem vic...). Administrativni poplatek je $9. Az prodejce vyplni a odevzda svuj papir, bude vlastnictvi prevedeno. Na oslavu jsem si zasla na sushi, kde jsem narazila na Blanku a Ondru :D Pak jsem zamirila domu, kde jsem doufala, ze potkam Jill a poprosim ji o zitrejsi odvoz do Taurangy. To jsem ale nepocitala s tim, ze jednak ma v sobotu narozeniny, druhak ze ji v kempu nepotkam. Ale nastesti tam byl Mike, na ktereho jsem to vsechno vychrlila a on mi nabidl, ze me tam vezme :D

Sobota... V praci uz to opatrne zminuju, aby je v pondeli necekal moc velky sok. Uz se nemuzu dockat odpoledne.. A je to tu. Mike me jeste bere do Te Puke, pac jsem si vcera zapomnela vybrat (ano, mohla jsem to i poslat na ucet, ale ja proste radsi chtela platit cash). KiwiBank mi vydalo jen asi pulku castky, nastesti to je limitem bankomatu a ne meho uctu, takze vedlejsi BNZ vydal zbytek. S malym zpozdenim vyskakuju na 14th Ave. Mike se jeste pro jistotu zepta, jeslti najdu cestu domu, jeslti na me nema pockat. Hele, ne, diky, ja to zvladnu. (Na rovinu, nemusim mit svedka pro obnovovani znalosti, jak ridit auto s manualni prevodovkou). Pan dealer mi priznal, ze cekal vic a ze si mysli, se jsem udelala fakt dobrej deal. Doufam, ze to neni kec a mysli to uprimne.



Vyjela jsem. Chciplo mi to jen jednou (na ceste do Te Puke). U New Worldu na parkovisti zacnu studovat manual, jak se probojovat k nadrzi. Postupne nachazim spoustu zajimavych informaci (treba ze mam baterku ulozenou pod sedadlem ridice, proto muze mit auti tak zkoseny predek), ale ta moje je az posledni. Nemam zadnou specialni packu jako v Odyssce, ani to neni na klic, proste zatlacim ve spravnem rohu deklu a ono se to otevre. Hm, to se mi zrovna nelibi, ale co nadelam. Dojedu na benzinku, kde jsem predevcirem cepovala Odyssku. Naberu a vyrazim se ukazat Blance. I kdyz vypada hrozne utahane, tak si na me udela chvilku, ackoliv o tom aute slysi posledni dny porad dokola (a to uz spolu nebydlime) :D. Auti se ji libi a prohlasi, ze se k sobe ladime. (Mozna, ze kdyz uz nemam cervene vlasy, potrebuju tu cervenou kompenzovat jinde).

Pomalu se uklidnuju a vecer dojedu do kempu. Jeste za svetla, ale zkousim zapnuti svetel (vida, az budu nekdy priste zkouset auto, nezapomenout vyzkouset funkcnosti topeni, svetel, blinkru a steracu. Snad to hned tak nebude). Jo, krome manualu je rozdil od minule koupe i ve dvou klicich. (Doted jsem zi;a o jednom klici a veskere info jsem dohledavala na netu, nebo metodou pokus-omyl). Dneska (v nedeli) prisel Mike okouknout, coze jsem si to poridila. Jeho postrehy - ty jo, vlastne to neni tam maly...a cisty je zevnitr krasne.. kolik ze to ma km? hm, novy pneu? co olej? motor s retezem, jo? kolik zes za o zaplatila? to jako vazne? hele, jestli nebudes muset delat nejake neocekavane opravy, tak to je fakt dobrej deal... a je hezky!



Dneska jsem ho neprojizdela, ale zato jsem studovala manual a interier, kapotu a proste, kde co je...
Moje dojmy ze vcerejsi jizdy?
Parada! Ok, telo si ocividne pamatuje, jak ridit manual. Je to trochu narocnejsi, vyzaduje vetsi soustredeni, ale tak co, aspon se nenudim. S cim zapasim nejvic, je rozjezd na krizovatkach, proste jeste nevim, kde to spravne zabira, a jak je spojka a plyn citliva (doufam, ze je to timhle). Uzasne je, ze auto je asi o pul metru kratsi, nez jsem si navykla, nemam vetsi cast auta plnou postele (ovsem brzo bude plne veci, ktere nepotrebuju k beznemu zivotu). Je fakt, ze A sloupek je ponekud sirsi, ale asi si na to zvyknu. Nezvyk je mit tu samou ruku pro radici paku a blinkry (nemluve o faktu, ze ovladani blinkru mam ted na leve strane, kdyz jsem se v unoru tak slozite preucovala na pravou). Ale jo, celkove se mi ridi dobre a rychle mi naskakuje, co delat... Ovsem za rady, jak se ridi manual, budu rada. Jak se to dela v dopravni zacpe? Kdy tam hodit neutral? A kdyz cekam na cervenou? Jizda do kopce? A z kopce? V jakych otackach se prerazuje rychlost? Mam pocit, ze telo si to pamatuje, hlava ne...



Je to zvlastni pocit... Pred rokem jsem auto nemela a skoro neridila, ted mam dve a ridim prakticky denne. Snad Odysska nezacne zarlit a nenecha me ve stychu tesne pred prodejem. A snad se mi ji podari prodat za nejakou rozumnou cenu. Proste je to takove nikdy nekoncici dobrodruzstvi...


5 komentářů:

  1. Dneska to kolem mně projelo ve Stratfordu a vypadalo to docela pěkně. Gratuluju. Taky ještě jazykový dotaz: jak by se česky jednoslovně vyjádřilo "deal"? Táta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pekne rozhodne vypada :D Na rizeni si pomalu zvykam... Po Odyss je to zmena i ve velikosti :D Vsak se mi sefik smal, ze jsem si koupila babickovsky auta (kdyz tady maj skoro vsichni ty 4WD vehicles :D... ).
      Deal v tomhle vyznamu je asi obchod... nebo obchodni jednani... "you have/make a good deal" vyjadruje, ze se ti neco povedlo.

      Vymazat