sobota 29. srpna 2015

Jistota? Stereotyp? Kiwi?

Novinka poslednich dni - na sadu, kde prave pracuji, budu moct zustat az do brezna (bude-li se mi chtit). Tzn. i pres utlumove obdobi zari a rijna. HURA!!!

Udelalo mi to obrovskou radost. Ale ne proto, ze mam jistotu prace. Tu tady mate skoro porad. Kdyz nesezenete praci tady, sezenete ji o par kilometru vedle. Vlastne ta predstava, ze budu ve stejne oblasti skoro rok je... zvlastni. Kocovny zivot ma taky neco do sebe. Takze proc ta radost? Protoze mi vyhovuje nase pracovni parta. Je tu pohoda, klidek, zadny stres. A malo backpackeru. Hlavni jadro tvori kiwaci, konecne se dostavam k mistnimu pohledu na (nejen) Zeland. A sefik neni tak vysazeny na Cechy, takze az odjede Blanka (za tyden), budu, poprve za cely muj pobyt zde, jediny Cech v okoli. Docela se na to tesim a jsem zvedava, jak to budu zvladat. A taky snad vic rozproudim anglictinu :-) Ne, jistota neni to, co me tu drzi. Protoze jestli/az me to tu prestane bavit, presunu se. Na druhou stranu stale trva ma zamilovanost do kiwi stromku a jsem zvedava, jak vypadaji na jare, v lete... Chci videt, jak se moje aktualni prace odrazi v jejich dalsim rustu.
Stereotyp? Ano, chapu ze z predposledniho blogu to trochu vypadalo, ze jsem zapadla do stereotypu. Jenze ja to tak nevnimam (nekdo jiny treba ano, ale to zalezi na subjektivnim vztahu k pruningu. Ja to jaksi neberu JEN jako praci.).
A)kazdy den je jiny, kazda bay (plocha 3mx5m) je jina, je to nova skladacka, s kterou se musim poprat, jak ji prostrihat, jak poskladat vetve. Nekdy je to lepsi, nekdy horsi, obcas nadavam jak spacek (jesteze mi rozumi jen Blanka :-D ), obcas ziram na vetve a premyslim, kdeze maji aspon nejaky konec. A pak je hotova a me se libi pocit dobre odvedene prace. Za den zvladnu 12 az 14 bayi, to je hodne dobreho pocitu :-)
B) sezonni prace nemuzou byt stereotypni uz z podstaty. Trvaji 2 az 3 mesice a vy vite, ze pokud vas zrovna tahle konkretni cinnost nebavi, za chvili bude jina, trebas lepsi.
C) pro me je to vsechno porad jeste nove. Jasne, pokud tu zustanu par let a stane se ze me ostrileny kiwifruit worker, asi se na vec budu divat jinak, ale zatim se mi to nedeje a ja jsem nadseny zacatecnik :-) Navic je pro me nove vsechno, nejen prace. Ve vsech oblastech zivota stale objevuji neco noveho. Nemluve o tom, ze je to vsechno v anglictine :-D Plus uceni vylozene zelandskych slovicek (jako trebas "buger" nebo ze je neco "packed") je sranda.
D) vedomi, ze se muzu kdykoliv sebrat a odjet. At uz na nejakou dovcu, nebo uplne zmenit prostredi, stereotypnost nabourava.
Takze ne, stereotypne se necitim, a pokud bych zacala, proste odjedu.
A na zaver mensi pruvodce pojmem "kiwi".
Myslim, ze prvni kiwi byl ptak. Je to zdejsi symbol. Je maly, chlupaty, hnedy a zije hlavne v rezervacich. Na zivo jsem ho jeste nevidela, ale chystam se na nej nekdy pocihat na Stewart island.
Pak na Zeland dorazilo jakesi ovoce z Ciny a protoze trochu pripominalo narodni symbol, dostalo nazev "kiwifruit". Ok, nevim, zda to tak bylo, ale rekla bych, ze je to dost realne :-D
A kdyz uz tu meli kiwiho a kiwifruit, zacalo se Zelandu prezdivat Kiwiland a mistnim Kiwaci (the Kiwies). Vetsina z nich to tak bezne pouziva taky. Na Maori se to primarne nevztahuje, ale kdyz ten pojem pouzijete v obecne souvislosti, zahrnuje i je.
Jesus Christ Superstar v kiwiverzi znamena, ze je to zelandske provedeni, ne ze tam behaji prevleceni za hnede chlupate koule :-D Btw. moc jsme si muzikal uzily. Provedeni a la produkce z r. 2000 (kterou mam mnohem radsi nez starou hippie verzi). Herecke i pevecke vykony odpovidali urovni divadla trochu vetsiho mesta (takze celkem slusne). Bylo plno, takze asi 100 lidi. Jen... JEN moje milovana a nejoblibenejsi postava - Jidas. Uplne ho zabili! Zpivat klucina jeste celkem umel, ale uz se mu nepodarilo moc hrat. Vsechno bych odpustila! Ze mel Jezis trochu nadvahu (coz pri ukrizovani vypadalo strasne ftipne), ze Kaifas nemel nijak extra hluboky hlas... Ale Jidase jim proste neodpustim! A byla jsem.v soku, ze existuje nekdo, kdo o tomhle muzikalu v zivote ani neslysel - a to nasi dva Nemcici! =-O
Nu, a jako pridavek - obrazek 500ks puzzle, ktere jsem slozila nehem Blanciny 4 denni nepritomnosti :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat