pondělí 12. ledna 2015

Bezna nedele sezonniho delnika (s vysvetlivkami)

6:05 Prvni zvoneni budiku
6:10 Druhe zvoneni budiku
6:15 Konecne jsem se vyhrabala z postele a mirim do sprchy
6:17 - 6:28 Ranni sprcha

6:29 - 6:57 Ranni rutina (snidane, sbalit si veci na cely den a zamknout bungalov)
Tady se slusi upozornit, ze tesne po seste vstavam prakticky kazdy pracovni den, coz v tuto chvili cini uz jedenacty den v kuse. Prace zacina v osm, ale muzeme zacit uz v sedm, to se hodi, protoze nas plati na hodinu. Kdybych pracovala v jinem sadu, zacina se v sest (povinne), ale na druhou stranu konci drive, tedy nez zacne nejhorsi letni parak.
6:58 - 7:06 Cesta na sad
Priznavam, jezdime autem. Je to kousek, ale jsem za ten odvoz vdecna.
7:07 Zaciname pracovat
Vcera jsem jeste delala broskve. To bylo fajn, zastrcena cast sadu, byli jsme tam dva, z toho kazdy na sve hydralade, tudiz nebyl problem ji na chvilku zaparkovat mesi stromy a dospat kratkou noc. Myslim, ze 4 hodiny spanku jsou totiz opravdu malo. Broskve trhame ty mekci. Bohuzel, me broskvove stesti netrvalo dlouho.
9:40 Prijizdi bile Kevinovo auticko (majitel) a nabira me i Pavla, je potreba dotrhat tresne. Nastesti taky z hydralady.
Na hydralade se vyrazne min nadru a muzu si v klidu poslouchat hudbu nebo audio. Jen nesmim nikoho prejet (doufam, ze ty lidi tam dole davaji pozor) a znicit stromy (kdyz ulomim vetev, a to se stava celkem pravidelne, snazim se ji nenapadne narvat zpatky, aby nelezela hned pod stromem).
Pri praci zasadne neco posloucham. Je to totiz jinak velmi monotoni zalezitost. Ze zacatku to byla hlavne hudba, ale na tu se neda moc soustredit, presla jsem na audio. Uz jsem tu vyposlechla ruzne zajimave kouskz, napr. Karlika a tovarnu na cokoladu (namluveno Barou Hrzanovou) nebo Capkova dramata (Tovarna na absolutno, Vec makropulos, Valka s mloky. Ten clovek byl prorok!). Brzo mi dojde zasoba, musim sehnat nekoho s dalsimi kousky.
10:00 Prvni SMOKO - placena 15 min prestavka s cajem, susenkami a tavenym syrem. HURA, prvne cast dne je za mnou.
Vazne, nejrychleji utece den, kdyz si ho rozdelite na mensi kousky. Ted me ceka presne 135 min do obeda.
10:15 Zpatky do prace. Tresni je na stromech opravdu malo, uz jsou nekolikrat obrane. Na vrcholcich kde pracuji s hydraladou (mista, kam se s zebrikem nedostanete) uz jich je opravdove minimum a jsou rozklovane od ptaku. Vite, co se stane, kdyz ptak klovne do prezrale tresne? Tresen vybuchne a vsechno zalije jejich stava. Do 5 min od zacatku jsem od hlavy po paty olepena cervenym sajrajtem. Pripadam si jako post-it. Nenavidim tresne! Jakekoliv odrudy!
Kdyz na ne cely den civite, neda se to nejist. Uz mi ani nechutnaji. Zato muj metabolismus funguje paradne. Jen mozna az moc rychle.
12:30 OBED! Krasnych neplacenych 30 min na obed. Na sadu je nas presne 6. Kevin ma sady dva, zbytek lidi trha merunky v sadu kousek odtud. Vytahujeme obedy, uzivame stin (na hydre ho moc nezazijete, jsme permanentne nad stromy, jedina nevyhoda oproti zebriku).
13:02 Zbyva 118 min do druhe smoko. Prichazi Ema (supervizorka o ktere mame podezreni, ze je uplne blba a o tresnich ani merunkach nic nevi) a posila nas na posledni odrudu, ktera se jeste netrhala. Jedeme na contract.
Placeni jste tady bud za hodinu nebo za natrhane kbeliky/prepravky. Ze zakona je dana vyse minimalniho platu, ktery musite dostat, i kdybyste na contract nenasvirali dost kbeliku. Ve vetsine sadu vas v takovem pripade vyhodi, tady se to nestane. Zase kdyz nasbirate hodne kbeliku, muzete si vydelat vic nez je hodinovka. Obvykle se na contract trhaji stromy, ktere se predtim neotrhavaly. Kevin chce ale kvalitni tresne, takze rozhodne nemuzete brat vsechno. Musi se hlidat barva, velikost a stopka. Ovsem kdyz vas poslou na prezrale tresne, je to peklo. Tresne odpadavaji od stopky. Jsem moc zvedava, kolik kbeliku mi nakonec uznaji. Jinak ja nejsem moc dobry picker. Kdyz jedeme na kbeliky, davam to vzdy tesne nad hrsnici minimalky. Par dolaru si navic vydelam, ale jestli mi to za to stoji nevim. Jsou tu vazne machri, kteri zvladaji treba dvojnasobek kbeliku nez ja. Jsou to ale tvrde vydelane penize.
15:00 SMOKO!!!! Caj a sladka susenka. 15 min konverzace. Ptame se Kevina, zda budeme moct delat az do vecera (rozumej napracovat si hodiny). Pry dnes ne. No, co se da delat, jdeme zase trhat.
15:15 Uz jen 75 min! Moje tempo se zvysuje, ackoliv je prave nejvetsi vedro a jsem na primem slunicku. Ale motivace ve forme bliziciho se konce a kbeliku nad limit je celkem vyznamnym prvkem. Sice se mi podari malem zlomit nekolik stromu a misto pedalu hydry slapu po napadanych tresnich (pripadam si jak Cachticka pani, akorat ona to snad nemela tak lepive), nakonec se ve zdravi doklepu konce.
16:30 KONEC
16:31 Sedime v auta jedeme do kempu
16.36 - 17:12 Obvykla popracovni rutina. Zapsat si pocet odpracovanych hodin (kbeliky nam bude pocitat Ema za pomoci carovych kodu, ktere lepime na kbeliky, umyt se, zkontrolovat postu, uvarit si kafe.
Az kdyz se me Eva zeptala, jestli nechci jit s ni a Stepanem do indicke restaurace, kdyz je ta nedele, zjistuji, ze je nedele. Protoze velmi podobny den probehl vcera a velmi pdobny den probehne zitra. Cestou zacne poprchavat. JUPI, dest jsem nevidela od silvestra.
21:27 Vracim se do bungalovu. Umyt, vycistit zuby, par stranek knizky a kolem
22:56 upadnout do slastneho bezvedomu
6:05 Prvni alarm …
Obecne se da rict, ze to neni velka zabava. S hydrou je sranda, ale to vydrzi taky jen nez se to naucite poradne. Porad jsem moc rada, ze jsem tady, nez nekde ve meste uklizet nebo delat servirku. Jsem na vzduchu a slunicku (ruce uz mam krasne cokoladove, pokud na nich zrovna neni vrstva tresni). Pripominam si, ze je pekne chvilku nedelat v kancelari, ale cim dal silneji si uvedomuji, ze bych chtela neco tvorit. Pravnicina asi taky neni to prave orechove. Dnesni nalejvarna Capkem me zase nutila premyslet nad lidmi a nad minulym stoletim. Jsem rada, ze jsem se odrizla od informaci o situaci v Evrope, davam mozku pohov i od toho.
Zacinam si to tady uzivat, dokonce si obcas i s nekym povidam :-D Napriklad Gwen a Frank, dva mladi Francouzi z Bretane (uz zase!) mi dokonale sednou. Pomalu bych nekam vyrazila (no, nekam, na Stewart island), ale ac penizky na uctu pribyvaji, neni jich tam dost. Tudiz me ceka jeste par tydnu podobneho programu. Upect si chleba a pripravit obed na zitra. A jit spat...
Dobrou a zase nekdy!
Mari

1 komentář: