čtvrtek 30. dubna 2015

Pysna tetka trha kiwi

Dnes to bude o miminku, kiwi, miminku, demokracii v Cine, miminku, bydleni na orchardu v Te Puke, miminku, mistrovstvi sveta v hokeji, miminku, cinskych nudlich, miminku, narozeninach a aaa aaaa miminiku!

:-) ne, nehodlam vam oznamit radostnou zvest o svem tehotenstvi, hodlam nadsenim vykricet do sveta, ze jsem tetou! Uz 14 dni mam krasnou neterinku Magdalenku. Bylo krasne, jak takova zprava nadchne i chlapy na orchardu. Jeste par dni po narozeni se me cas od casu nekdo zeptal, jestli uz mam fotky (mam), jestli jsou obe v poradku a tak. Btw. k fotkam - uz jich mam spoustu, nicmene za nejroztomilejsi povazuju fotku novopeceneho dedecka s mrnetem. Protoze to je asi jedinna fotka, na ktere muj tatka vypada roztomile. Nicmene nebojte, tyhle fotky vam nutit nebudu. Jsou sice dokonale, ale ne moje. Dalsim zajimavym aspektem Magdalenky je me castecne uklidneni. Asi jsem tu i pres tu vzdalenost urcitou nervozitu prozivala. Ted uz je mi fajn.
Dalsim tematem je trhani kiwi. I kdyz tady ledacos trham uz par mesicu, o tohle ovoce jste projevili nejvetsi zajem. Neni se cemu divit, tresne i jabka si, v ramci moznosti, predstavit dokazete. Ale kiwi? Jak to vypada? Jak se to trha? V priloze se mi snad podari nahrat i par ilustrativnich fotografii.
Kiwi roste na stromech. ALE stromy nejsou prilis vysoke, tudiz pro sber neni potreba zebriku! (3x hura) Stromy jsou ohybany do takovych jakoby tunelu a ovoce rost priblizne v urovni oci. Nekdy vys (obcas i na nejake nedosahnu), obcas jsou tak nizko, ze pickujeme v klece (coz je prekvapive pohodlne). Zrovna tuhle jsem se otocila a co nevidim - na zemi pod kiwi tri klecici Francouzi :-D Kiwi trhame do bagu, ktery plny ma cca 20 kg, ale naplni se rychle, rychle se vyprazdni, vlastne me z neho nic moc neboli. Jen ted trochu ramena. Sbirame prakticky vsechno ovoce (zadne rozlisovani velikost, barva, zralost, ...). U zelenoho kiwi (znate z ceskych obchodu) se dokonce ani nemusite moc starat, u zlateho kiwi (na obrazku) je nezbytne byt trochu opatrny, je ponekud citlivejsi (ale taky chutnejsi). Jeste existuje cervene kiwi, ale to jsem tu videla jen v obchode. Samozrejme, kiwi je chlupate. I to zlate, i kdyz mene, takze je trhame ve vlnenych rukavicich. Normalne je to celkem pohodlne s vyjimkou navlhlosti. A bordelu v ocich. Jenze v brylych me to nebavi, tak si jen kazdy vecer ociska proplachnu.
Zatim to zni jako pohadka. Kde je problem? Kvuli jakesi nemoci se kiwi nesmi sbirat mokre. Lehce navlhle jeste jde, navic skrz listy se k ovoci dostane voda az po delsim desti. Takze uz jednou jsme sbirali v desti, vsichni mokri, jen to kiwi ne a ne navlhnout. Rukavice humus, studeny vitr humus. Jen to kafe na smoko me zachranilo :-D Pracovni doba je zavisla na pocasi. Zaciname obvykle v devet. Ale taky se muze stat, ze v osm prijde sms "zaciname v deset", v devet se to posune na jedenact nebo se uplne zrusi zacatek, ale vyhlasi se pohotovost (kolem jedne uz vime, zda prece jen trhat budeme, nebo uplne slus). Konec je v desti\kolem seste, kdyz se stmiva\kdyz natrhame potrebny pocet binu\pripadne je-li treba dosbirat blok,tak plati predchozi situace, akorat trhame za svitu svetlometu a celovek.
Na co jsem to... Ach, uz vim! Je nas na to 20 a sbirame tak nejak vsichni dohromady. Coz je sranda. Muzete si povidat, muzete jen tak poslouchat hudbu, ale stale jste s lidmi. Navic jsme placeni od hodiny, takze zadny spech. Poprve se ale priklanin k nazoru na kontrakt. Asi se mi zvedla fyzicka nebo po jabkach mi prijde vsechno jednoduche, ale kdyz se do toho dam, jsem dost rychla a myslim, ze sbirat kontraktove by mi na kiwi slo. Proc nezmenim zamestnavatele? Noo.. tezka otazka... asi jsem se tu naucila vazit si dobreho sefa, asi mi vyhovuji lidi, s kterymi pracuji. A proc to tu nepustim uplne a nenajdu si praci nezavislou na pocasi? Tezka otazka No. 2. Asi me to tu bavi. Bavi me byt venku (a to tu pomalu zacina byt trochu zima na kratasy, precejen je konec rijna). Bavi me tyhle lidi. Nekdy je to nuda, penize nejsou zadny zazrak, ale...
Nu, a k tomu ostatnimu? Pokracovani priste. Uz takhle je to dlouhe :-D Ale kazdopadne bydleni s Cinankou z CLR je zazitek. Ono vas to nauci si vazit demokracie! A svobody! Nu, a taky to bude o uzivani si hokejovych zapasu, zvlast kdyz bydlite s ostatnimi ze zakladni skupiny ( Francie a Nemecko). Ok, zrovna jdou vyrabet vlajku. A vite, v kolik tu budeme mit zapasy?! V sest rano!!!!
Timto se loucim (a dekuji Lenki za pohled, byl moc krasny a dokonce dorazil jeste pred narozeninami).
Mari

1 komentář:

  1. A jen tak mimochodem, posledni dve fotky jsou delane za deste... Jen na Zelandu pocasi jeste nevi, ze k desti je potreba mraku... (Mari)

    OdpovědětVymazat