pondělí 9. března 2015

Neni to lehci! Vazne!

A ja to prece musim vedet! :-D
Uprimne receno me pomerne zasadne prekvapila reakce na me jablecne fnukani. Tedy, reakce z Cech. Prilis mnoho lidi (na muj vkus) melo dojem, ze se jabka sbiraji lehceji nez tresne. Nu, neni to tak, pratele. Na tresnich jsem se nikdy nedostala do stavu, abych brecela unavou. Na jabkach v prvnim tydnu hned 3x.

V cem je rozdil? Ano, jablka jsou mnohem cistci prace, technika trhani je jednodussi (jablko se chytne do pazoury a utrhne se pohybem zapesti). Ale tim to konci. Na tresnich jsme sbirali do 5kg bucketu (kbelik), jabka do 20-25kg bagu (vypolstrovanej lavor). Oboji je zaveseno na brise, takze si asi dokazete predstavit, co dava zadum vic zabrat. Dale, na tresnich jsme museli hlidat barvu a stopku, jablka jsou mnohem citlivejsi. Velikost, barva, spalenina od slunce, prasklina, tecky po kroupach, odreniny a modriny. I kdyz trhate co nejrychleji, musite si to vsechno ohlidat. Pri obem se leze po zebriku (2,5 m ?). Zkuste si povesit na bricho 20kg a behat po zebriku, prendavat ho z mista na misto a instalovat do spravne polohy (zvlaste kosate stromy jsou na tohle velmi prijemne). Jablka z bagu vysypavame do dreveneho binu (450kg) - OPATRNE, aby nevznikly modriny, hlidaji to - a placeni jsme za bin. Pro porovnani - bucket tresni/7$, bin jablek 25-35$ (cim vic, tim horsi stromy a jablka). A nejvetsi rozdil (pro me) spocival v povinnem placeni "na kontrakt". U Jacksona jsem si mohla vybrat, zda kontrakt nebo hodinovka. Tady ne (coz je ovsem skoro normalni). Prvni 2 tydny nam doplaceli minimalni mzdu (to skoncilo ted o vikendu), pak uz se na to ale netvarili. Pokud bych nemela dost binu s hodnotou alespon na urovnu minimalni mzdy, je to duvod pro vyhazov.
Pravda je, ze telo si na zvysenou fyzickou namahu zvykne relativne snadno. Prvni tri dny byly peklo. Prvni cely tyden me bolelo vsechno. Druhy tyden jsem byla takova celkove unavena, ale uz rychlejsi. (Maam ale. ojem, ze za to mohla i rymi, s kterou chodila pevni tri dny do prace. Vazne nedoporucuju lecit tezkou rymu zvysenou fyzickou aktivitou na primem slunicku!) Dostala jsem se do faze, kdy jsem byla o malinko pomalejsi nez bylo potreba, abych se s poctem binu dostala aspon na hodnotu minimalky. A v tom byl kamen urazu (a taky v bolavych kyclich). Musela bych se vazne moc honit, abych mela aspon minimalku, tzn. drit se jako otrok za mizerny prachy. A ja tu jiskru v sobe nemam. Nemluve o tom, ze abych se udrzela v tempu, posloucham 5 pisnicek od Aviciiho (vic jich nemam) ve smycce porad dokola uz 2,5 tydne. Z toho jednomu hrabne :-D A me trochu hrablo. Rozhodla jsem se, dala vypoved a jedu na Severni ostrov. Koncem brezna tam zacnu pickovat kiwi, uvidime, co se zase naucim :-D Ale je to farma, kde se dela na hodinovku a ne na kontrakt - coz me vyhovuje. Radsi budu delat 10 hod denne bez stresu, nez se uhonit na necem, co me nebavi.
Taky v tom hraje roli, ze trhani jablek je prace velmi osamela a tech par lidi, kteri jsou okolo, mi nesedli natolik, abych se nastartovala. Jsem zrejme prece jen tvor skupinovy, i kdyz velke davy me desi. S laskou tu vzpominam  na "zlate" casy v Cromwellu. Shodou okolnosti se nas tu vcera seslo skoro 8 lidi, ktreri se zname od Jacksona. Byla jsem na mekko. Asi to byl jeden z duvodu, ktery ovlivnil me rozhodnuti vydat se dal. Byla tu Betka s Vojtou, kteri momentalne cestuji po Zelandu stopem, Martin, prvni Cech ktereho jsemv Cromwellu potkala, Pavel, s kterym jsem chvili bydlela v aute i v jednotce, Ondra se Sarkou a Terka. Byl tu tedy i Mira, ktery s nami tresne netrhal, ale do party zapadl bezvadne :-D
Konecne jsem se tak dostala na vylet do Nelsonu, ktery mam kousek. Je to krasne mesto s nadhernou katedralou. A hned vedle se naleza Stred Noveho Zelandu. Shledavam zajimavym, ze je presne na vrcholku kopce s nadhernym vyhledem. Pokud se sem nekdy podivate, Nelson rozhodne stoji za to.
A tim pro dnesek pomalu koncim. Citim se bajecne. Zvlastni. I kdyz me to na jabkach strasne nebavilo, celkove se v poslednich tydnech citim moc dobre. A ted, po mem rozhodnuti odejit a vydat se dal, to je jeste lepsi. Miluju zdejsi lehkost byti. Uzivam si backpacker's life v aute, bydleni po free campech, shaneni pradelny, kdyz uz se musi vyprat, myti v potoce. Je to takovy trochu delsi tabor :-D Jasne, nekdy to neni ruzove, rano vylezt zpod periny do studeneho vzduchu, ridit se zamlzenym.sklem, protoze se jeste neodparila vsechna voda, susit pradlo v aute, kdyz venku prsi. Citit se osamocene uprostred davu. Ale zvlast to posledni me umi nakopnout k zajimavym socialnim pokusum. Takhle jsem se ve free campu ve Wakefieldu, kde uz skoro 3 tydny bydlim, skamaradila s partou Nemcu, kteri vubec nepusobi nemecky (na Zelandu dost vyjimecne) a Italem, ktery s nimi cestuje. Projela tu Rakusanka na kole, ktera jede z Aucklandu az na Stewart island. Stavil se tu American, ktery zil 5 let v Cechach a moc rad lezl po skalach v Cesko-saskem Svycarsku. Na jeho vyzvu, abych rekla neco cesky, zda si jeste pamatuje, jsem ale nebyla schopna nic vyplodit :-D On ale cesky vazne umel!
Takze tak, jedu dal, do cizi zeme, kterou pro me Severni ostrov bezesporu je. Bude to jine, nevim, co me ceka. Ale za krkem mi sedi znamy pocit "pryc, jen pryc odsud, dal, jen dal!" Vim, ze se na Jizni chci jeste vratit, moc se mi tu libi. Ale pristi blog uz bude ze Severu.:-)
Pa
Mari a Odyss
Btw. Odysska dekuje za vsechny pozdravy a moc si uziva, jak se vsem libi. Je to moje holka zlata.
PS: Jak vypada stred NZ? Spolu s Betkou, Vojtou a Pavlem takhle:

Žádné komentáře:

Okomentovat